Drosophila melanogaster

Bananflugor kan vara de snuskigaste djuren och råkar man lämna så lite som en smula på diskbänken blir det invasion. Jag googlade på äcklen.

Bananfluga (Drosophila melanogaster) är en art i insektsordningen tvåvingar som tillhör släktet fruktflugor (Drosophila). Den är ett par millimeter lång och har fått sitt namn av att den ofta påträffas vid frukt. |...| Bananflugan förökar sig snabbt (NO DOUBTS!), och eftersom den trivs i rumstemperatur och klarar sig bra på matrester och dylikt som föda ses den ofta som ett skadedjur. Den som önskar bli av med dem i bostaden eller liknande kan med fördel blanda till ett glas med en del vatten, en del diskmedel, en del vinäger och två delar honung (BLIR TILL ATT PROVA). Flugorna dras till blandningen och drunknar i den (HEHE..). 
Bananflugor används flitigt i genetikforskningen (????). I salivkörtlarna är bananflugans kromosomer relativt stora och lätta att studera. Den har dessutom en kort generationstid (cirka 20 dagar), ger stor avkomma samt är billig i drift, vilket gör den till en bra modellorganism för genetiska studier. Bananflugan har fyra kromosompar. Dessa var bland de första större kromosomer som blev fullständigt kartlagda. En av alla de gener som identifierats i Drosophila är hedgehog (engelska för igelkott). När den genen muterats så att den blir icke funktionell får flugembryot taggar, liknande en igelkotts (?!?!?!). Bananflugor används ofta som levandefoder till ytlevande akvariefiskar och mindre groddjur i fångenskap, exempelvis pilgiftsgrodor. Bananflugan blev tekniskt sett det första djuret i rymden (FIXAR DE G-KRAFTERNA...?!). Amerikanerna sköt upp bananflugor i V2-raketer år 1946, och flugorna användes redan då i vetenskapliga studier.

Detta vetenskapliga inlägg får avslutas med en bild på odjuret


xoxo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0